Budžetske rezerve BiH: Novac se trošio na iftare, crkve i samostane

0
570

Rezultat slika za evo gdje su se budžetske rezerve  trosile bih

Članovi Predsjedništva BiH, Vijeća ministara, te predsjedavajući i zamjenici predsjedavajućeg Vijeća ministara u prvoj polovini ove godine iz sredstava tekuće budžetske rezerve odobrili su korištenje 557.587 KM, od ukupno planiranih 3,3 miliona KM za ovu godinu.

Od ukupno odobrenog iznosa, 341.987 KM odnosi se na sredstva odobrena odlukama Vijeća ministara, odluku o trošenju 160.100 KM iz tekuće budžetske rezerve donijeli su članovi Predsjedništva BiH, dok je korištenje 55.500 KM odobreno pojedinačnim odlukama predsjedavajućeg i zamjenika predsjedavajućeg Vijeća ministara.

Članovi Predsjedništva BiH u ovoj godini ravnomjerno dijele 360.000 KM budžetske rezerve, a najviše novca od dijela koji mu je dat na korištenje odobrio je član Predsjedništva iz Republike Srpske Mladen Ivanić – 88.000 KM.

Ivanić je pomogao izgradnju i sanaciju više srpskih pravoslavnih crkava širom BiH, a finansijski je pomogao i organizovane akcije skupljanja novca za liječenje pojedinaca.

Pomoć člana Predsjedništva BiH iz Republike Srpske za svoj rad dobio je i jedan broj sportskih klubova, kulturnih institucija te nevladinih organizacija za svoje aktivnosti.

Iz tekuće budžetske rezerve za ovu godinu član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović u prvih pola godine potrošio je 40.100 KM, između ostalog, za pomoć radu “Muzeja zločina protiv čovječnosti i genocida 1992-1995” i održavanje iftara u Mostaru i Banjoj Luci i tokom ramazanskog posta.

Izetbegović je novčano pomogao i organizovanje manifestacije “Dani Ajvatovice”, ali i obilježavanje 10 godina Međureligijskog vijeća BiH, te rad Srpskog građanskog vijeća – Porekt za ravnopravnost BiH i organizaciju izložbe Mersada Berbera.

Hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović od 120.000 KM kojima raspolaže u ovoj godini u prvih šest mjeseci dodijelio je 32.000 KM, i to za nastavak izgradnje franjevačkog muzeja u Kreševu, župnu crkvu u Varešu, troškove katoličkog samostana u sarajevskom naselju Stup, te za Hrvatsko katoličko dobrotvorno društvo Sarajevo.

Predsjedavajući Vijeća ministara Denis Zvizdić i njegovi zamjenici Vjekoslav Bevanda i Mirko Šarović od januara do kraja juna ukupno su iz tekuće rezerve za razne namjene odobrili korištenje 55.500 KM.

Vijeće ministara donio je sedam odluka o trošenju budžetske rezerve u ukupnom iznosu od skoro 342.000 KM namijenjenih za hitne i vanredne troškove institucija BiH koji nisu bili planirani budžetom.

Ovo su podaci Ministarstva finansija i trezora BiH koje kvartalno obavještava parlament BiH o interventnom trošenju tekuće budžetske rezerve BiH.

izvor:fokus

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here