U Hadžićima postavljeno 11 kontejnera za smještaj migranata

0
568

Mještani Hadžića: O dolasku migranata smo saznali iz medija

Podsjećamo, Vlada FBiH je u junu ove godine kasarnu Ušivak s pripadajućim zemljištem ukupne površine 95.129 kvadratnih metara s 21 objektom, ukupne korisne površine 4.794 kvadrata dala na korištenje, bez naknade, Vijeću ministara BiH za potrebe Ministarstva sigurnosti, za smještaj migranata koji se nalaze na teritoriju BiH.

Mjesec danas kasnije šef Misije Međunarodne organizacije za migracije (IOM) u BiH Peter Van der Auweraert i viceguvernerka Razvojne banke Vijeća Evrope (CEB) María Sánchez-Yebra Alonso potpisali su Ugovor o grantu vrijednom million eura za opremanje centra za migrante u Hadžićima. Novac je namijenjen za organiziranje potpuno opremljenog centra za 400 osoba, grant je dodijeljen Vijeću ministara BiH, ali projekt implementira IOM.

Prema posljednjim podacima Ministarstva sigurnosti BiH, na teritoriji Bosne i Hercegovine, od 1. 1. do 9. 9. 2018. godine Službi za poslove sa strancima prijavljeno je 13.146 nezakonitih migranata. Namjeru za podnošenje zahtjeva za azil u BiH u istom periodu iskazale su 12.194 osobe, dok ih je 1.102 podnijelo zahtjev za azil.

Najveći broj migranata dolazi iz Pakistana (4.352), Sirije (1.964), Irana (1.843), Afganistana (1.302) i Iraka (1.175).

Smanjen je broj migranata na području Unsko-sanskog kantona kao i broj ulazaka migranata u BiH, jer je uspostavljena bolja kontrola granica, saopćeno je iz Službe za informiranje Vijeća ministara BiH.

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here