Hrabro srce bosanskog dječaka: Mehmed se konačno vratio kući!

0
331

Nakon višemjesečnog boravka na Klinici za dječije bolesti u Zagrebu, 12-godišnji Mehmed Šabić iz naselja Čiriš u Gračanici, koji je teško povrijeđen u požaru prošle godine, danas se vratio kući.

“Meho beton” pobijedio je najcrnje prognoze

Ljekari su mu davali samo jedan posto šanse za život

U nesreći u skučenoj alatnici, u vatrenoj eksploziji Mehmed je zadobio 70-postotne opekotine tijela. Dok je rezbario ime svoje simpatije na komadić daske, pogriješio je jedno slovo, a pogrešku je želio ispraviti benzinom. Planirao je svoj rad politi benzinom i zapaliti kako bi daska potamnila, ali nije razmišljao da bi pritom moglo doći do eksplozije…

U alatnici se stvorila takva temperatura da mu je koža izgorjela, a on je udahnuo vreli zrak, pri čemu su nastala brojna unutrašnja i vanjska oštećenja.

U bolnicu u Tuzli primljen je sa 70-postotnim opeklinama tijela, a ljekari su mu davali tek jedan posto šanse za preživljavanje. Ipak, ovaj hrabri dječak pobijedio je njihove najcrnje prognoze.

Iz Tuzle je izmješten na liječenje u Zagreb, gdje se na svoj 12. rođendan probudio iz kome i otvorio oči. Prve riječi koje je izgovorio bile su: “Nema predaje!”

Komunicirao je treptajima, pokušao micati prstima i nije odustajao. Nakon toga nastavio je nizati pobjede, napravio prve korake, a na zagrebačkom bolničkom odjelu, zbog njegove hrabrosti i neviđene volje za životom, dali su mu nadimak “Meho beton”.

U bolnici u Klaićevoj od ljetos je imao čak deset kompliciranih operacija, a čekaju ga još dvije, nakon čega će Meho, kako kaže njegov otac Nedim, opet biti “onaj pravi”.

Priču o hrabrom dječaku iz Gračanice prenijeli su brojni mediji u regionu. Danas, nakon višemjesečnog mukotrpnog bolničkog liječenja, Mehmed je konačno dobio priliku vratiti se kući, svojim najmilijima, i barem nakratko se odmoriti od bolnice.

Njegov čudesni oporavak pomogli su i brojni građani Bosne i Hercegovine, koji su prikupljali novac za Mehmedovo liječenje i terapije u Zagrebu.

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here