Milićević o Novalićevim postupcima: Javnost se obmanjuje, događaju se čudne stvari

0
232

Zamjenica Federalnog premijera i ministrica finansija Jelka Milićević demantirala je informacije koje su se pojavile u medijima da se htjelo smijeniti direktora Porezne uprave FBiH Šerifa Isovića i da je to bio razlog zbog čega je federalni premijer Fadil Novalić napustio sjednicu Vlade FBiH nakon čega je sjednica prekinuta, javlja Hrvatski Medijski Servis (HMZ).

Jedan kandidat prošao prag, a imenuju se dva

Milićević je naime, gostujući sinoć u Dnevniku Naše tv, pojasnila da je kao resorna ministrica predložila poništenje i ponovno raspisivanje konkursa za direktora i zamjenika direktora FPU, jer je na konkursu raspisanom prije šest mjeseci, na koji se javilo osam kandidata, prag prešao, odnosno uvjete zadovoljio, samo jedan kandidat – gospodin Isović.

– Konkurs provodi Državna služba. Kako na osnovu rezultata konkursa, ja kao nadležna ministrica trebam predložiti dvojicu kandidata za imenovanje- direktora i zamjenika direktora, a kako je prag prešao samo jedan kandidat, predložila sam obustavu natječajne procedure i raspisivanje novog konkursa. S tim da se aktualnom v.d. direktora i njegovom zamjenika produži mandat na još tri mjeseca – pojasnila je federalna ministrica finansija Jelka Miličević.

Napomenula je kako su u međuvremenu počele stizati raznorazne pritužbe na sastav komisije, na sukobe interesa.

– I onda sam da bi zaštitili instituciju konkursa, instituciju porezne uprave, instituciju direktora i zamjenika direktora, a i tehnički nismo mogli provesti konkurs, jer je konkurs raspisan za direktora i zamjenika direktora, a za zamjenika direktora nije bilo kandidata, a uz to Agencija za državnu službu upozorila nas je da moramo odgovoriti u roku od pet dana, imajući, dakle, sve to u vidu, kao nadležna ministrica predložila da obustavimo konkursnu proceduru, a da direktora i zamjenika direktora potvrdimo kao vršitelje dužnosti na razdoblje od još tri mjeseca, teda raspišemo novi konkurs – kazala je Miličević.

Medijske manipulacije

U međuvremenu su se, dodala je, na pojedinim portalima i raznim medijima pojavile informacije kako neko hoće da smjeni direktora, kako se neki lobiji uključuju.

– Kad je došla ta tačka dnevnog reda i Ured za zakonodavstvo dao pozitivnu ocjenu našeg prijedloga, premijer je prekinuo sjednicu i mi smo svi ostali zbunjeni. Svi smo zakazali i naše tehničke službe, mi smo trebali završiti tu sjednicu, ako nije bilo premijera tu su bila dva dopremijera – kazala je Miličević.

U medijima se navodi kako su rezulati Porezne uprave FBiH, rezultati jednog čovjeka – direktora Šerifa Isovića.

Miličević kaže kako u Poreznoj upravi FBiH vrijedno radi 1.255 namještenika i državnih službenika.

– Oni su radili u vrlo teškim uvjetima, u međuvremnu je poboljšan zakonski okvir, sužen je prostor za određene manipulacije. Date su njima određene alatke i u jednom pozitivnom okruženju i okolnostima rasta svih prihoda rastu i prihodi koje prati odnosno kontrolira Porezna uprava. Mi smo ponosni na rezultate Porezne uprave, oni su djelom i zasluga i direktora i zamjenika direktora. Ni jednog trenutka iz Ministarstva nismo rekli da ne računamo na te ljude. Ali nakon ova dva dana dobro trebamo razmisliti što se ovo i zašto događa i jesmo li mi dirnuli u neke procese – kazala je Miličević.

Zašto Novalić odbija sazvati Skupštinu Razvojne banke?

Premijer Novalić je po funkciji i predsjednik Skupštine Razvojne banke i do 31. maja je trebao sazvati Skupštinu Banke, a on to odbija učiniti.

– I to je bilo na dnevnom redu Vlade, on je jednostavno zloupotrijebio svoj položaj. I mi smo usvojili jedan zaključak da se mora sazvati Skupština, a Skupštinu čine premijer i članovi Vlade, na kojoj će se o svim problemima Razvojne banke raspravljati – kazala je Miličević.
Upitana jesu li finansijske malverzacije u Razvojnoj banci, o čemu se piše u medijima, razlog zbog čega premijer odbija sazvati sjednicu Skupštine Razvojne banke, Miličević je kazala kako je očito da neko nekoga krije i štiti i ne želi da se sazna što se i kako radi u Razvojnoj banci.

– Sigurno ću isistirati da neovisne (revizorske) kuće utvrde što se događa. I na kraju krajeva to su novci poreznih obveznika i mi imamo odgovornost osigurati da se sva sredstva na svim razinama koriste na transparentan način – kazala je ministrica finansija FBiH Jelka Miličević, gostujući u Dnevniku Naše tv.

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here