OVO NEMOJTE NIKAKO DA RADITE AKO VAM JE TELEFON UPAO U VODU

0
612

Riža, fen, rerna… ovo su samo neki od mitova za spas telefona koji je upao u vodu. Nekome je upalilo jedno, nekome drugo, ali sigurno je da ovo nikako ne smijete raditi.

Čak i ako je telefon upao u vodu, moguće je spasiti ga uz dovoljno strpljenja. Ipak, ono što je smrti za svaki telefon koji je završio u vodi je struja!

Nakon što ste ga izvukli iz vode, nikako ga nemojte stavljati na punjač, ali ni uključivati kako biste provjerili da li radi!

Električna energija i eventualna voda koja je prodrla u telefon mogu napraviti kratak spoj i izazvati veću štetu. Sve i da telefon radi poslije pada u vodi, najbolje je isključiti ga jer je moguće da ćete oštećenja vidjeti naknadno, kada voda stigne do konektora i senzora, prenosi B92.

Jedan od najpopularnijih savjeta je da se telefon stavi u suhu rižu kako bi se izvukla vlada. Istina je da prašina, šećeri i minerali sa riže mogu takođe da uđu u uređaj i oštete ga. Tačno je jedino da može apsorbovati vodu, ali ne iz unutrašnjosti uređaja.

Ni slučajno nemojte ni da ga sušite fenom! Tako ćete samo potjerati vodu dublje u uređaj, a toplota može da ošteti kablove.

izvor:(Hayat/Foto:Pixabay)

 

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here