Neregularno zapošljavali: Vlada KS naložila pokretanje smjene direktora dvije škole

0
254

Vlada Kantona Sarajevo je na današnjoj redovnoj sjednici naložila Ministarstvu za obrazovanje, nauku i mlade KS da pokrene procedure predviđene zakonom za smjene direktora osnovnih škola “Porodice ef. Ramić” i “Hasan Kikić” u kojima su utvrđene nepravilnosti tokom provođenja procedure za prijem uposlenika u radni odnos.

FOTO: ILUSTRACIJA

FOTO: ILUSTRACIJA

Ovakav zaključak Vlada je donijela nakon što je razmotrila i prihvatila Informaciju i preporuke Tima Vlade KS za borbu protiv korupcije u vezi sa postupanjem po zaprimljenim prijavama u kojima se ukazuje na moguća koruptivna ponašanja odgovornih lica u navedenim školama.

Zakonski osnov za pokretanje procedure za smjene direktora ovih škola je član 99. stav 9. Zakona o osnovnom odgoju i obrazovanju Kantona Sarajevo, ali i drugi važeći propisi koji tretiraju ovu problematiku.

Podsjećamo, kako je portal Faktor pisao, direktor škole “Porodice ef. Ramić” Šemso Pačariz zaposlio je svoju kćerku na poziciju nastavnika bosanskog jezika, iako je bilo nekoliko kandidata koji su prije intervjua imali mnogo više bodova od nje.

Vlada je na istoj sjednici donijela Odluku o odbijanju davanja saglasnosti Školskom odboru JU Osnovna škola “Isak Samokovlija” za imenovanje direktora ove škole.

Svoju saglasnost Vlada je uskratila ovom odboru da imenuje predloženog kandidata na poziciju direktora, po preporuci Tima za borbu protiv korupcije, jer su nadležne institucije, postupajući po zahtjevu pomenutog Tima, utvrdile i izvjestile ga o nizu nepravilnosti u poslovanju ove škole, kao i u provođenju zakonske procedure za imenovanje direktora.

Spomenutom odboru je naloženo da donese odluku o poništenju javnog konkursa za izbor i imenovanje direktora ove škole, kao i odluku o raspisivanju novog javnog konkursa i provede proceduru izbora i imenovanja u skladu sa važećim zakonskim i podzakonskim aktima.

Vlada KS je izrazila zabrinutost jer se ovakve neregularnosti dešavaju u oblasti obrazovanja koje je temelj našeg društva, te želi da ovakvim odlukama iskaže svoju opredijeljenost za istinsku borbu protiv svih neregularnosti i protivzakonitosti, kao i da pošalje poruku da u ovoj, ali i svim drugim društvenim oblastima neće biti mjesta nepotizmu i korupciji, saopćeno je iz Pres-službe KS.

izvor:faktor

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here