U organizaciji vjerskih zajednica: U Banjoj Luci održan koncert “Radost i ljepota vjere”

0
264

U Kulturnom centru Banski dvor u Banjoj Luci večeras je održan koncert “Radost i ljepota vjere“.

FOTO: ANADOLIJA

Na koncertu su duhovne i tradicionalne pjesme izvodili muški kamerni ansambl “Istočnik – Sveti Platon Banjalučki”, klapa Bratovština sv. Stjepana Prvomučenika iz župe Gorica Sovići iz općine Grude, Muški zbor “Sejfullah” iz Konjica i Jevrejska obitelj Kolonomos iz Kreševa.

U pitanju je projekat koji je pokrenuo Odbor za međureligijsku saradnju Banja Luka pri Međureligijskom vijeću BiH čiji su članovi Dragan Grujić, svećenik Eparhije banjalučke Srpske pravoslavne crkve, Davor Klečina, svećenik Biskupije banjalučke Rimokatoličke crkve, Ismir Poturović, efendija Islamske zajednice Muftijstva banjalučkog, i Aleksandra Stevandić Rakas, član Upravnog odbora Jevrejske opštine Banjaluka.

Koncertu je prethodio ciklus predavanja tokom februara, kada su u svakoj od četiri velike vjerske zajednice u Banjoj Luci predavači govorili o temama bitnim za životni vijek čovjeka u vjeri, a zatim je svaka vjerska zajednica odabrala učesnike.

– Za Banju Luku ovaj događaj znači jako puno. Ovo je jedinstven duhovni i kulturni događaj, četiri vjerske zajednice zajedno u službi mira, pomirenja izgradnje bolje budućnosti i ovo je kulminacija projekta ‘Radost i ljepota vjere’. I naziv ovog projekta kazuje da je biti vjernik, istinski vjernik, nešto lijepo i radosno. Nažalost, dobar dio javnost u BiH često krivo percipira vjerske zajenice često ih povezuje sa politikom, odnosno da su izmanipulirane od strane politike. Mi ovim projektom želimo dokazati da ovo nema nikakve veze sa politikom, ovo je naša inisicjativa, četiri velike vjerske zajednice koje stoljećima žive u ovom gradu i u BiH – rekao je Davor Klečina.

Dodao je da su ovo sitni koraci kojima žele pokazati javnosti da je suživot moguć, da sve vjerske zajednice propagiraju mir i suživot i pomirenje i da “možda više ljudi trebaju slušati svoje vjerske poglavare, a malo manje političare”.

Hrvoje Vranješ, predstavnik Sekretarijata Međureligijskog vijeća u BiH, istakao je da je cilj da se kroz međureligijski dijalog izgradi međusobno povjerenje u BiH.

– Izuzetno sam sretan što vidim plod komunikacije i saradnje između predstavnika vjerskih zajednica, jer je na neki način ovo potvrda da se može zajednički raditi, stvarati i širiti krug povjerenja i tolerancije, poštivanja i upoznavanja. Ponekad nam se čini da poznajemo jedni druge, a zapravo ne znamo toliko jedni o drugima – rekao je Vranješ.

Nedeljko Čubrilović, predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske, rekao je da je BiH specifična po mnogim pitanjima i zato je važno da na svim nivoima postoji saradnju ove vrste.

– Vjerske zajednice treba da budu pokazatelj kako u svim segmentima društva treba da radimo. BiH je na putu ka EU, vjerujem da ovakvi događaji doprinose tom putu – rekao je Čubrilović.

 

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here