Školu skijanja za djecu i mlade s invaliditetom pohađalo 100 polaznika

0
268

Cilj nam je djecu odvesti na ozbiljnija međunarodna takmičenja, kaže instruktor Nijaz Memić

Ski klub osoba s invaliditetom “Sarajevo” i ove godine nastavlja s realizacijom jedinstvenog projekta – Škola skijanja za djecu i mlade s invaliditetom.

Taj ski klub je jedini u BiH koji ima aktivnu Školu skijanja namjenjenu toj populaciji i jedini klub koji je tom projektu dodao inkluzivne elemente jer zajedno s djecom s najtežim fizičkim onemogućenjem, poput obostranih amputacija, djece sa senzorskim oštečenjima (slijepi i slabovidni), djece s cerebralnom paralizom itd., prve skijaške korake uče i djeca koja nemaju nikakva ograničenja.

Takav pristup u prošloj godini nagrađen je od UNlCEF-a i Evropske komisije nagradom “Šampioni inkluzije”.

Dosadašnje rezultate kao i perspektivu takvog načina rada u ovoj godini prepoznala je i slavna njemačka klizačica Katarina Witt koja je putem svoje fondacije podržala taj projekat. Također, ta škola i projekat specifični su i jedinstveni ne samo u BiH nego i u regionu i po još jednom detalju, naime školu skijanja vodi jedini instruktor skijanja u BiH koji je amputirac (amputacija jedne noge), paraolimpijac i prvi predstavnik BiH na zimskim paraolimpijskim igrama u historiji – Nijaz Memić.

U razgovoru za Fenu Memić je kazao, da su prve projektne aktivnosti za ovu sezonu započele početkom decembra, a aktivna Škola skijanja počela je 7. januara i nastavit će se u naredne dvije sedmice.

– Ski klub osoba s invaliditetom je aktivan već četiri godine. To je jedna zajednica u kojoj se djeca druže i uče skijanje. Kroz projekte do sada održane tri Škole skijanja do sada je prošlo skoro 100 djece. Ove godine prvi put ćemo imati grupu koja je toliko uznapredovala da će koristiti vertikalni transport, iako se radi o djeci koja imaju vrlo teška ograničenja, poput slijepe i slabovide djece, djece s obostranim amputacijama, s teškim oštećenjem sluha – kazao je Memić.

Navodi da je potreban veliki napor i volja naučiti dijete s obostranom amputacijom da bez ičije pomoći koristi vertikalni transport ili da samostalno skija.

– To su stvari na koje sam kao instruktor i trener izuzetno ponosan. To je moja misija u svemu ovome da od ove djece s kojom trenutno radim napravim neke buduće paraolimpijce, koji će našu zemlju predstavljati na paraolimpijskim igrama – kazao je Memić.

Po njegovim riječima pomoć nadležnih institucija za realizaciju projekata je izostala.

– Uglavnom je to sporadična podrška, jadnokratna pomoć, bez ozbiljnog finasiranja. U protekloj skijaškoj sezoni samo smo imali minimalnu pomoć JP BH Pošta i jednu pojedinačnu donaciju. Svi projekti koji su realizovani u poteklim godinama isključivo su podržali strani donatori – naveo je Memić.

I pored nedostatka podrške, Ski klub osoba s invaliditetom “Sarajevo” praktikuje da svake godine određeni broj djece vodi na međunarodno takmičenje Gotrid kup u Njemačkoj, a tako će biti i ove sezone.

– Cilj nam je da u narednom periodu učešće naših članova podignemo na jedan još veći nivo i nastupimo na ozbiljnijiim međunarodnim takmičenjima. Također nam je cilj da u Školu skijanja uključimo što veći broj djece izvan Sarajeva, iz drugih kantona, kao i drugog entiteta – kazao je Memić u razgovoru za Fenu.

Izvor:  fena

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here